Väkivallan uhka
Jokaisella on käsitys siitä, mitä väkivalta on. Tämä ei silti tarkoita, että kaikkien käsitykset olisivat yhteneväiset. Väkivallalla tarkoitetaan yleisesti fyysisen voiman tai vallan käyttöä itseä, toista henkilöä, ryhmää tai yhteisöä vastaan, jonka seurauksena on todennäköisesti vamma, kuolema tai psyykkinen haitta.
Väkivaltatilanteiden huomioiminen ja niihin varautuminen pelastustoimessa
Työhön liittyvä väkivalta tai sen uhka voi vaikuttaa jokaiseen. Lievätkin väkivalta- tai uhkatilanteet saattavat aiheuttaa psyykkisiä vammoja ja johtaa sairauspoissaoloihin. Pahimmassa tapauksessa väkivaltatilanteesta voi seurata työkyvyttömyys tai jopa kuolema. Suomen lainsäädäntö ei salli yksilön koskemattomuuden loukkaamista.
Väkivallan uhkaan varautuminen sekä harjoitellut työturvalliset toimintatavat uhkatilanteissa ovat yksi osa pelastusalan kokonaistyöturvallisuutta. Työturvallisuuslaki 738/2002 lähtee siitä, että väkivaltatilanteet tai niiden uhka työssä pyritään estämään ennalta. Työnantaja suunnittelee, valitsee, mitoittaa ja toteuttaa työolosuhteiden parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet siten, että vaara- ja haittatekijöiden syntyminen estetään ja olemassa olevat vaara- ja haittatekijät minimoidaan. Avainasemassa varautumisessa on asianmukainen koulutus, suojavarusteet sekä ohjeistus. Kyseessä on työnantajaa velvoittava lainsäädäntö.
Väkivaltatilanteisiin varautuminen työpaikalla
- perehdytetään uudet työntekijät, minkä yhteydessä käydään läpi aihetta koskeva turvallisuusohjeistus, toimintaohjeet sekä toiminta työturvallisuuspoikkeaman jälkeen
- varmistetaan aihekohtainen peruskoulutus ja järjestetään säännöllistä kertaus- ja täydennyskoulutusta
- kehitetään työpaikkakohtaisia turvallisuusjärjestelmiä (esimerkiksi hätäkutsu) ja toimintamalleja (esimerkiksi perustoimintamalli ja viranomaisyhteistyömalli) sekä hankitaan riskiarvioin mukaiset suojavälineet (esimerkiksi suojaliivi, kypärä, suojalasit, suojakäsineet, turvajalkineet ja kiristysside)
- motivoidaan ja sitoutetaan henkilöstöä toimintamallin sisäistämiseen
- varmistetaan tehokas ja toimiva poikkeamaraportointi
- mahdollistetaan riittävä ja asiantunteva poikkeamatilanteiden jälkihoito.
Työnantaja on velvollinen hankkimaan riskiarvioon perustuvat tarkoituksenmukaiset suojavarusteet, mikäli uhka- ja väkivaltatilanteita voidaan joutua kohtaamaan työtehtävissä.
Varautuminen tehtävän aikaiseen toimintaan
- ohjeistetaan henkilökohtainen suojaustaso väkivallan uhkatilanteisiin
- harjoitellaan toimintamallit (perustoimintamalli, hätäsuunnitelma) työskennellessä parina sekä ryhmänä väkivallan uhkatilanteessa
- harjoitellaan käyttämään henkilökohtaisia suojavälineitä oikein ja tehokkaasti (esim. tehtävän vaatima kalusto, valaisin, kiristysside)
- harjoitellaan VIRVE -radion oikea sijoittaminen ja hätäkutsun käyttö
- suunnitellaan ja harjoitellaan yhdessä muiden yhteistyöviranomaisten kanssa toimintamallit väkivaltatilanteissa toimimiseksi.
Työtekijöiden tulee ymmärtää Työturvallisuuslain(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 23§ suoma oikeus pidättäytyä työstä, mikäli siitä aiheutuu vakavaa vaaraa työntekijän omalle tai muiden työntekijöiden hengelle tai terveydelle.