Nuoret työntekijät ja työturvallisuus
Sivun sisällysluettelo
Laki nuorista työntekijöistä
- Nuoria alle 18-vuotiaita koskee tiukemmat työturvallisuussäännökset kuin yli 18-vuotiaita.
- Nuorista työntekijöistä on annettu laki (Laki nuorista työntekijöistä 998/1993). Sitä noudatetaan työ- tai virkasuhteessa oleviin alle 18-vuotiaisiin työntekijöihin niissä töissä, joihin sovelletaan työturvallisuuslakia.
- Työhön saadaan ottaa 15-vuotias oppivelvollisuutensa suorittanut henkilö. 14-vuotias voidaan ottaa töihin tietyin edellytyksin. Varmista edellytykset työsuojeluviranomaiselta. Työnantajan tulee varmistua alle 18-vuotiaan iästä sekä siitä, onko hän oppivelvollinen.
Nuoren työntekijän työaika
- Työaika saa olla enintään sama kuin 18-vuotta täyttäneen henkilön säännöllinen työaika samassa työssä.
- Nuoren työntekijän viikoittainen työaika eli saa ylittää 48 tuntia ja vuorokautinen 9 tuntia.
- Viisitoista vuotta nuoremman henkilön työaika saa koulujen loma-aikana olla enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.
- Ylitöitä saa 15-vuotta täyttäneellä teettää hänen suostumuksellaan enintään 80-tuntia kalenterivuodessa.
- Koulutyön aikana oppivelvollisen työaika saa olla enintään 3 2 tuntia päivässä
- Koulutyön aikana oppivelvollisen työpäivän ja koulupäivän yhteispituus saa olla enintään 8 tuntia ja viikoittainen työaika yhteensä 12 tuntia.
- Koulun vapaapäivinä työpäivä saa olla enintään 7 tuntia
- 15-vuotta täyttäneen työaika on sijoitettava klo 6-22 välille. Tietyin edellytyksin kaksivuorotyössä vuoro voi jatkua kello 24:ään asti.
- Alle 15-vuotiaan työaika on sijoitettava kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä alle 15-vuotiaan työaika voidaan kuitenkin sijoittaa kello 6:n ja 20:n väliseen aikaan.
- 15 vuotta täyttäneen vuorokausilevon oltava vähintään 12 tuntia. Kun työpäivä on pidempi kuin 4 tuntia ja 30 minuuttia, on hänelle annettava vähintään yksi 30 minuutin lepoaika.
- Viikkolevon on oltava yhtäjaksoistesti vähintään 38 tuntia. Alle 15-vuotiaalle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa.
Työn turvallisuus ja terveellisyys
Työnantajan on huolehdittava, ettei työ ole nuoren henkiselle tai fyysiselle kehitykselle vahingoksi ja ettei se vaadi häneltä suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikänsä ja voimansa katsoen on kohtuullista.
Työnantajan on huolehdittava, että nuori työntekijä saa opetusta ja ohjausta työhönsä sekä työolojen , ikänsä ja muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien edellyttämää henkilökohtaista opastusta.
Nuorelle työntekijälle on suoritettava ennen työn aloittamista työnantajan kustannuksella terveystarkastus, paitsi tietyissä olosuhteissa. Tarkista olosuhteet työsuojelupiiristä.
Nuorista työntekijöistä on pidettävä luetteloa.
Tarkista tapauskohtaisesti työsuojeluviranomaiselta, mitkä työt ovat nuorilta kiellettyjä ja mitkä luokitellaan vaarallisiksi töiksi sekä menettelyt niissä tapauksissa.
16-17-vuotias saa käyttää moottorisahaa ja metsätyökonetta edellyttäen, että työstä on tehty ilmoitus työsuojelupiiriin ja että työstä ei aiheudu erityistä terveydellistä haittaa tai tapaturman vaaraa. Alle 16-vuotias ei saa käyttää em. koneita. 16-vuotias saa käyttää raivaussahaa, asia on kuitenkin syytä harkita tapauskohtaisesti.
Työssä oppiminen ja työturvallisuus
Ammatillinen peruskoulutus metsäalalla on kolmivuotinen ja pituudeltaan 120 opintoviikkoa. Metsäalan perustutkintoon sisältyy vähintään 20 opintoviikon työssäoppimisjakso, joka ei yleensä ole yhtäjaksoinen vaan jaettu kolmelle vuodelle.
Työssäoppimisella tarkoitetaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää opetussuunnitelman mukaista käytännön opetusta. Se perustuu oppilaitoksen, työpaikan ja opiskelijan kanssa laadittuun suunnitelmaan ja sen pohjalta tehtyyn sopimukseen.
Työssäoppimisjaksolla oleva opiskelija ei pääsääntöisesti ole työsuhteessa työpaikkaan. Työpaikan työnantaja kuitenkin vastaa opiskelijan työturvallisuudesta. Opiskelijaan sovelletaan koulutuksen aikana työturvallisuuslakia ja sen nojalla annettuja määräyksiä kuten myös metsäalan työturvallisuussäännöksiä ja –määräyksiä mm. Valtioneuvoston asetus puunkorjuutyön työturvallisuudesta 749/2001.
Työnantaja vastaa työpaikan olosuhteista, laitteista, koneista sekä työnopastuksen ja valvonnan järjestämisestä.
Koska ammatillisessa koulutuksessa olevat henkilöt ovat usein suoraan peruskoulusta tulleita, he ovat yleensä alle 18-vuotiaita. Tällöin on huomattava, että nuorista alle 18-vuotiaista työntekijöistä on annettu erillinen laki (Laki nuorista työntekijöistä 998/1993(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)).
Nuorilta alle 18-vuotiailta ovat kiellettyjä työt, jotka ovat nuoren henkiselle tai fyysiselle kehitykselle vahingoksi tai jotka vaativat häneltä suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikänsä ja voimansa katsoen on kohtuullista.
Työssäoppijoille on varattava tarkoituksenmukaiset CE-merkityt työn edellyttämät suojaimet.
Vaikka työssäoppijat eivät ole työsuhteessa työpaikkaan, pääsääntönä on pidettävä, että heidän työssäoppimisen aikainen työaika ei ylitä työaikalain ja nuorista työntekijöistä annetun lain aikarajoja.
Työssäoppijan työajat
- Säännöllinen työaika: 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa
- Ylityö: enintään 80 tuntia kalenterivuodessa, suostumus tarvitaan
- Enimmäistyöaika: 9 tuntia vuorokaudessa, 48 tuntia viikossa
- Vuorokausilepo: vähintään 12 tuntia
- Viikkolepo: vähintään 38 tuntia keskeytymättä
- Ruokatauko: vähintään 30 minuuttia, jos päivä yli 4 tuntia.