Työhyvinvointikortti soveltuu hyvin kemianteollisuuteen – uudet kouluttajat tuntevat toimialan
Kemianteollisuudessa työskenteleviltä vaaditaan alansa erityisosaamista ja työturvallisuuden jatkuvaa huomioimista. Osaamisvaatimukset, ohjeet ja rajoitukset ovat hyvin tarkkoja, mikä tukee työn turvallisuutta ja terveellisyyttä. Samalla niiden kuitenkin koetaan aiheuttavan psykologista ja kognitiivista kuormitusta, kertovat Työhyvinvointikorttikouluttajina toimivat Mia Adolfsson ja Piia Säkkinen sekä kemianteollisuuden työalatoimikunnan puheenjohtaja Taru Reinikainen.
”Kemianteollisuuden alalla fyysinen työsuojelu on erinomaisella tasolla, mutta tämän lisäksi työhyvinvointia pitää johtaa. Työhyvinvointikorttikoulutus mahdollistaa huomion kiinnittämisen fyysisten tekijöiden lisäksi myös psyykkiseen hyvinvointiin”, sanoo Piia Säkkinen.
Adolfsson, Säkkinen ja Reinikainen toteavat, että alan syvällisestä tuntemisesta on valtavasti hyötyä jo koulutuksia suunnitellessa. ”Vaikka jokaisen koulutuspäivän runko on sama, voimme suunnitella ohjelmaa siten, että painotukset tukevat kohderyhmäämme. Myös tehtävien suunnittelu on helpompaa, kun meillä on tietoa tämän hetken polttavista puheenaiheista alalla”.
Työhyvinvoinnin kehittäminen on matka, eikä tässäkään lajissa tunneta oikoreittejä tai pikavoittoja. Jokaisen organisaation ja yksilön pitää kulkea tämä tie ja tehdä tarvittavat toimenpiteet, mitä maaliin pääseminen vaatii.
”Työhyvinvointikortin kouluttaja auttaa koulutukseen osallistuvia analysoimaan nykytilannetta ja löytämään reittejä oikeille poluille, mutta jokaisen täytyy tämän jälkeen jatkaa matkaa itse”, kertovat Adolfsson ja Säkkinen.
Kemianteollisuuden työalatoimikunnassa on yhteisesti sovittu, että Työhyvinvointikorttikoulutukset toteutetaan kahden kouluttajan voimin. Pyrkimyksenä on, että toinen kouluttaja edustaa työnantaja- ja toinen työntekijäjärjestöä. ”Aina tämä ei aikataulullisista syistä toteudu, mutta se ei haittaa, koska molemmilla osapuolilla on sama tavoite. Koulutukset ovat saaneet erinomaista palautetta sekä esihenkilöiltä että työntekijöiltä” kertovat Reinikainen ja Säkkinen.
Piia Säkkinen ja Taru Reinikainen työskentelevät Ammattiliitto Prossa sopimusalavastaavina ja Mia Adolfsson Ylemmät Toimihenkilöt YTN:ssä kemian sopimusalavastaavana. Myös Juha Teerimäki Kemianteollisuus ry:stä ja Sirkku Pohja Tekniikan Akateemisten Liitto TEK:sta ovat pätevöityneet Työhyvinvointikorttikouluttajiksi.
Teksti: Satu Rantamaa