Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Uusi animaatio: Affektiivinen ergonomia

Hyvinvointia edistää työympäristö, jossa jokainen voi toimia omien ja ammatillisten arvojensa mukaisesti. Kun kohtaamme työpaikalla sosiaalisia ja psyykkisiä uhkia, aktivoituu aivossamme samoja mekanismeja kuin kivikauden ihmisellä, jonka päivittäinen selviytyminen vaati taistelua, pakenemista tai lamaantumista. Jos koemme esimerkiksi epäoikeudenmukaisuutta, arvostuksen puutetta, pelkoa mielipiteen ilmaisusta tai työpaikan menetyksestä, lisää se aivojemme affektiivista kuormitusta. Seurauksena voi olla stressiä, väsymystä ja uupumusta.
Kaija Ojanperä
Työturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Kaija Ojanperä. Kuva: Mikael Ahlfors.

Affektiivisella ergonomialla parempaa aivoterveyttä

Kun työpaikalla halutaan kiinnittää huomiota työn vuorovaikutus- ja tunneympäristöön, työn eettiseen kuormitukseen ja eettiseen organisaatiokulttuuriin, puhutaan affektiivisesta ergonomiasta.

”Affektiivisen ergonomian avulla pyritään ymmärtämään ihmisen tapaa käsitellä tunteita, tunneverkostojen toimintaa, arvoja, eettistä kuormitusta ja työilmapiiriä ja näiden kytköstä aivoterveyteen”, kertoo Työturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Kaija Ojanperä.

Affektiivinen ergonomia auttaa rakentamaan työympäristöä, joka tukee niin työntekijöiden henkilökohtaista kuin koko työyhteisön hyvinvointia, sekä lisää organisaation menestystä ja vahvistaa yhteenkuuluvuutta. Tällaisessa työpaikassa johdetaan oikeudenmukaisesti, vuorovaikutetaan kunnioittavasti ja edistetään positiivista työilmapiiriä.

Konkreettinen työkalu kaikenlaisiin työyhteisöihin

Affektiivisen ergonomian edistämiseen työpaikoilla on Työturvallisuuskeskuksen kuntien ja hyvinvointialueiden toimialaryhmä(siirryt toiseen palveluun) tuottanut animaation yhteistyössä Aluehallintoviraston ja Tampereen Ammattikorkeakoulun kanssa.

”Animaatio on tarkoitettu kaikenkokoisille työyhteisöille toimialasta riippumatta, ja sen tarkoitus on herättää työpaikoilla kiinnostusta affektiiviseen ergonomiaan, sekä auttaa ylläpitämään avointa ja positiivista työilmapiiriä”, Ojanperä toteaa ja jatkaa:

”Animaatio ja siinä esille tuotu affektiivisen ergonomian tarkistuslista tuovat työpaikoille konkreettisia arjen työkaluja vuorovaikutuksen kehittämiseen sekä uupumisen ja stressin ennaltaehkäisyyn.”

Aluehallintoviraston edustajana projektissa on toiminut Kirsi Vattulainen (kirsi.vattulainen@avi.fi) ja Tampereen Ammattikorkeakoululta mukana on ollut Mirva Kolonen (mirva.kolonen@tuni.fi).

Lähteet:

Päätalo, K., Hartikainen, K., Susipolku, R., Bordi, L., & Kolonen, M. (2024). Affektiivinen ergonomia osana aivoterveellistä työtä. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 61(2).(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Päätalo, K., Susipolku, R. & Saarnio, R. (2023). Tarkistuslista työpaikan affektiivisen ergonomian arviointiin. OAMK Journal, 115/2023.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoja