Akut ja työturvallisuus – uutta osaamista tarvitaan
Erilaiset akut ja niiden monipuolistuvat kemiat haastavat meitä myös työpaikoilla tunnistamaan ja arvioimaan riskejä uudella tavalla. Tarvitaan uudenlaista osaamista ja ymmärrystä työympäristön vaaroista. Jos akku alkaa kuumentua, savuta tai syttyy palamaan, on tärkeää tietää, miten toimia. Akkutyypistä riippuen vaarana voi olla esimerkiksi myrkylliset palokaasut tai yli 1000-asteinen pistoliekki, joka sytyttää ympäristön. On siis tiedettävä, miten tilanteessa toimitaan, ja onko perinteinen alkusammutus edes turvallista.
Kaikilla työpaikoilla, toimialasta riippumatta, on hyvä tarkastella työympäristöä uusin silmin ja tunnistaa laitteet sekä tilat, joissa akkuja tai akustoja käytetään, ladataan tai säilytetään. Kun riskit on arvioitu, tarvitaan myös ohjeistusta ja koulutusta niiden hallintaan ja työturvallisuuden varmistamiseen.
Tarvitaan uudenlaista osaamista ja ymmärrystä työympäristön vaaroista.
Työturvallisuuskeskuksen kemianteollisuuden(siirryt toiseen palveluun) ja teknologia-alojen(siirryt toiseen palveluun) työalatoimikunnat ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jonka tarkoitus on koota tietoa akkuturvallisuudesta ja tarjota sitä työpaikoille. Hankkeen ensimmäinen askel on Akkuturvallisuuden teemapäivä, joka järjestetään 8.10.2024 Tampereella ja verkossa (Teams).
Teemapäivässä käsitellään akkujen turvallisuutta monipuolisesti eri näkökulmista. Päivän aikana kuullaan viranomaisnäkemys akkuturvallisuudesta ilmiönä, siitä edetään sähkö- ja käyttöturvallisuuteen, akkukemikaalien altisteisiin työhygienianäkökulmasta, akkupaloihin varautumiseen sekä alkusammutukseen ja lopuksi akkujen kierrätykseen alan huippuosaajien alustuksella. Tilaisuuden keskustelujen ja kysymysten kautta myös tuleva akkuturvallisuussivusto saa uutta näkökulmaa eri alojen tarpeista.